Foto: Shutterstoc

Du kender sikkert til at have røde og små årer på kroppen, som er formet som grene. Det er ganske almindeligt at have karsprængninger, og det er især i ansigtet og på benene, at de viser sig.

Sponsoreret indhold

Men hvorfor får man egentlig karsprængninger, og er det noget, man kan få behandlet? Du kan blive meget klogere på, hvad karsprængninger er, her i artiklen, hvorfor man får det, og hvordan man kan få det behandlet. 

Karsprængninger og alderen går hånd i hånd

Det er meget normalt at få karsprængninger i takt med, at man bliver ældre. Derfor er karsprængninger altså ikke noget, du skal frygte, men bare en ganske naturlig del af at blive ældre. Der er desuden mange kvinder, der oplever at få karsprængninger, når de er gravide, ligesom der er flere, der får det efter at være blevet opereret for åreknuder. Endelig kan både vejr, vind og solforbrænding resultere i karsprængninger, og her vil det typisk ramme de mere udsatte steder i dit ansigt såsom næse, kindben og kinder. 

Hudsygdommen Rosacea kan give de røde sprængninger

Karsprængninger i ansigt kan også forekomme som følge af Rosacea, som er en sygdom i huden. Mere konkret er der tale om en betændelsesreaktion, som forekommer tæt ved talgkirtlerne i huden. Rosacea er en kronisk sygdom, hvor éns krop begynder at udvikle ekstra blodkar. Det vil typisk begynde med en rødmen, men efterhånden udvikle sig til tydelige kar på både hagen og kinderne. Afhængigt af hvor slem sygdommen er, skal den enten behandles med en særlig creme, antibiotika eller laser. 

Sukkervand er karsprængningers værste fjende

Karsprængninger på ben er også ganske normalt at opleve. Du vil kunne fjerne karsprængninger på benene ved hjælp af en laserbehandling. Dog er en behandling ved navn sklerosering den mere gængse metode, da karrene på benene ofte vil være mere forbundet. Sklerosering fungerer ved, at man injicerer sukkervand i benene, og faktisk vil man blot med et enkelt prik kunne ramme hele netværket. Grunden til at man injicerer sukkervand er, at det ætser og irriterer blodkarrene indefra, og der er derfor tale om en yderst effektiv metode. 

Du skal ikke være bange for at få karsprængninger fjernet

Karsprængninger kan i værste tilfælde resultere i fysiske gener. Dog vil det som regel være et kosmetisk problem. Det er især kvinder fra 30 år og opefter, der rammes af karsprængninger, og hvis du også døjer med de røde forgrenede årer på din krop, skal du ikke være bange for at få dem fjernet. Det kan du sagtens gøre, eftersom de ikke har nogen funktion for din krop. Der er i dag mange steder rundt omkring i landet, der tilbyder behandling af karsprængninger.