Der er intet, der luner som et håndskrevet brev, og på torsdag kan man deltage i en workshop, hvor man kan skrive et brev til en helt fremmede. Foto: Post A Letter

Et håndskrevet brev kræver omtanke og skaber glæde, og derfor inviterer Postmuseet Enigma til en aften i brevskrivningens tegn, der skal glæde ensomme ældre.

Det har aldrig været nemmere at få kontakt, og med sms’er, mails, snapchats og beskeder over Facebook, så er det muligt at sende og modtage beskeder i et væk, døgnet rundt og over hele kloden. 

Men det er ikke alle, der kan finde ud af at bruge mobiltelefonen eller internettet. Ældre generationer, der er vokset op med at den daglige kommunikation foregik via breve, og som savner den daglige tur til postkassen.

Men brevet og det at skrive et brev er noget særligt, og det vil postmuseet Enigma slå et slag for i samarbejde med den frivillige organisation Post A Letter.

– Det her er jo en modreaktion på, at der ikke bliver sendt så mange breve. Formålet er her at skabe eftertanke og sende nogle gode tanker videre til nogle mennesker som man ikke kender, siger Jane Sandberg, der er museumsdirektør for Enigma – museum for post, tele og kommunikation til KBH.dk. 

Torsdag aften er det muligt at lægge vejen forbi museet og lægge hovedet i blød og skrive et helt personligt til en ukendt modtager, der ifølge Jane Sandberg højest sandsynligt er ældre i Danmark og New Zealand.

Og arrangementet er vigtigt, fordi at brevet kræver flere overvejelser og skaber en anden glæde end man kan forestille sig, mener Jane Sandberg. 

Det er længe siden, at postkassen har bugnet af breve, men faktisk så holder mange stadigvæk fast i at skrive og sende rigtige breve. Foto: Post A Letter

Ved sidste event kom der over 100 mennesker og skrev en lille julehilsen til vildt fremmede. Foto: Post A Letter

– Vi lever i en verden, der er globalt forbundet. Det er fantastisk, men der er også nogle mennesker, der går tabt. Der ligger en omhu og en omtanke i det håndskrevne brev, og brevet kan være en modvægt til den digitale ensomhed, som mange især ældre måske oplever, siger hun til KBH.dk.

At sætte sig for at skrive sine egne tanker til en vildt fremmed kan godt være meget grænseoverskridende. Derfor blev hun også overrasket, da hun så hvem der kom ind af døren, da de afholdte arrangementet første gang.

– Vi har afholdt den her type arrangement en fem-seks gange, og det er altid unge i tyverne, der kommer forbi. Jeg troede, at det var mine forældres generation, der kom, men det var det slet ikke, og sidste gang lige før jul, hvor vi skrev julekort var der over 100 interesserede, der dukkede op, siger Jane Sandberg til KBH.dk.  

Derfor er der stadigvæk en plads til brevet, der ikke bare er til det særlige julekort eller invitationen til konfirmationen.

– Jeg er så gammel, at jeg er vokset op i tid, hvor man skilte skrift- og talesprog. Det kan jeg godt savne, at man stadigvæk husker lidt på, for det bør man ikke forkaste. I gamle dage skrev man en kladde, inden man skrev et brev. Hele den form går ligesom tabt i en hurtig mail og den eftertanke kan jeg godt være bange for, at man mister, siger Jane Sandberg til KBH.dk.

Og er man på helt bar bund, når man skal skrive et brev til en fremmed, så har Jane Sandberg et godt råd, som hendes mor lærte under opvæksten: 

– Skriv en halv side om alting, en halv side om ingenting og en halv side om vejret. 

Det er gratis at deltage i arrangementet, da portoen til brevene er blevet doneret af PostNord.

Hvad sker der: Post A Letter to a Stranger
Hvor sker det: Enigma – Museum for post, tele og kommunikation, Øster Allé 1, 2100 København Ø
Hvornår sker det: Torsdag 11. januar, fra klokken 18 til 20.30

Naturskøn park i 88 meters højde: Sådan kommer Amagers nye skiløjpe til at se ud