På Den Blå Planet kan man opleve en næsten ægte havfrue og blive klogere på myten. Foto: Den Blå Planet

Havfruen er en sand eventyrfigur, men alligevel kan man opleve en næsten ægte havfrue på Den Blå Planet.

Hun sidder så fint på Langelinie, hvor turister hvert år valfarter ud på molen for at affotografere hende. 

Den Lille Havfrue er en af Københavns vigtigste varetegn, men faktisk er det muligt at opleve en næsten ægte havfrue i sit rette element på Den Blå Planet.

For lørdag den 20. januar kan børn og interesserede gæster opleve havfruen svømme rundt i den store oceantank, når Den Blå Planet holder foredrag om havfruens myte.

– Det går i store træk ud på at afmystificere havfruen. Ideen om havfruer er jo meget stærk overalt i verdenen og særligt i Danmark, men vi vil gerne kigge mere fagligt på havfruen som væsen, siger Bjarne Klausen, der er direktør for Den Blå Planet til KBH.dk.

Imens der fortælles om havfruens opståen, og hvordan ensomme sømænd forestillede sig, at søkøer i virkeligheden var kvinder, så svømmer en kvindelig fridykker rundt den store oceantank – udklædt som havfrue.

– Vi har været meget påpasselige og diskuteret det her foredrag meget, da vi ikke ønsker, at disneyficere naturen og myten, men i stedet blande fascinationen med konkret viden. Så derfor slutter vi også af med at vores fridykker til sidst tager halen af, siger Bjarne Klausen til KBH.dk.

Børn og barnlige sjæle kan få helt ny viden om havfruen under foredraget. Foto: Den Blå Planet

Under foredraget vil man dog lære mere om hvordan havfruemyten opstod og faktisk også se de dyr, som er den danske pendant til havfruen. Men det vil Bjarne Klausen ikke afsløre:

–  Vi har et dyr, der ligner en dansk ‘havfrue,’ som man faktisk puttede ned i de danske voldgrave i fortiden. Men det vil jeg ikke løfte sløret for. Det skal man selv komme og opleve, siger han til KBH.dk.

Selv glæder han sig dog mest over, at børn kan få et andet forhold til havfruen som mytisk figur og ikke kun som et eventyr. 

– Det er rigtig stort at opleve, hvordan at vi med det her foredrag kan få seks- til otteårige børn til at sidde helt stille på trappen og se vores havfruemodel, og så får vi forhåbentlig noget nyt viden med i bagagen også, siger Bjarne Klausen til KBH.dk.

Foredraget finder sted lørdag den 20. januar og er gratis, så længe at man indløser billet til Den Blå Planet. 

Hvad sker der: Havfruen – fakta om myten
Hvor sker det: Den Blå Planet 
Hvornår sker det: Lørdag den 20. januar klokken 12.00 til 12.30

Planetariet åbner syret udstilling i februar: Kom en tur ud i rummet med ‘Made in Space’