Magasin Du Nord fylder 150 år i år. Foto: Shutterstock

I år kan Magasin du Nord fejrer 150 års fødselsdag. Byhistoriker Allan Mylius kigger her tilbage på bygningens farverige historie.

Blogindlæg af Allan Mylius Thomsen, byhistoriker. 

Efter at den østre vold fra 1647 rettes ud fra Nørregade til vore dages Kastellet, blev der skabt en central plads, Kongens Nytorv, mellem Middelalderkøbenhavn og det Ny København.

På den gamle grænselinje projekteres i 1671 en militær opmarchplads i forbindelse med byens hovedvagt ved nuværende Hovedvagtsgade. På den nye fornemme adresse, byggede mange adelsslægter deres statelige byhuse. Efter nedrivningen af Eigtveds gamle Kongelige Teater i 1874 var Holmens Kanal ført igennem til Kongens Nytorv som gade. Her opstod Københavns fineste stormagasin – Magasin du Nord.

Forretningen går tilbage til 1868, da Theodor Wessel og Emil Vett åbnede en forretning med hvidevarer i Århus og også siden oprettede en forretning i København. Fra starten hed firmaet ‘De forenede Hvidevare Forretninger ved Th. Wessel & Co’. Denne forretning blev hurtigt en succes og flyttede i 1871 til gaden Immervad, hvor den stadig har til huse.

Storkansler Ulrik Adolf von Holstein gård på Kongens Nytorv, da den i 1796 var forvandlet til ‘Hotel du Grand Nord’.
Theodor Wessel og Emil Vett er flyttet ind i Hotel du Nord, og erhverver i 1889 naboejendommen Hambros Gård. Foto: Københavns Museum

Efter opstarten i Århus åbnede selskabet forretning i København i lejede lokaler.  

I 1871 flyttede den københavnske afdeling ind i lejede lokaler på det tidligere Hotel du Nord på Kongens Nytorv. Hotellet havde et lidt blandet rygte og blev på H. C. Andersens tid kaldt ‘Bordel du Nord’. Det var indrettet i en gammel adelsgård på grunden. Den var bygget af admiral Henrik Bielke i 1670-erne. Palæet blev i 1721 købt af storkansler Ulrik Adolf von Holstein.

Det brændte i 1748, men blev genopført. I 1796-97 købte traktør Ernst Møller palæet. Det blev nu indrettet som hotel, med det prangende franskklingende navn ‘Hotel du Grand Nord’. I nabobygningen blev Københavns første varmtvandsbadeanstalt indrettet. Hoteldriften ophørte i 1880, og hotellet flyttede til Vesterbro i Colbjørnsensgade 14.

Den Hambroeske gård på Kongens Nytorv umiddelbart før nedrivningen i 1894. Foto: Københavns Museum.

Magasin du Nord under opførelse 1893-1896. Foto Stadsarkivet.

I de følgende år lejede Wessel og Vett mere og mere af hotellet, og etablerede afdelinger over hele landet. I 1879 tog alle selskabets afdelinger det fælles navn Magasin du Nord, afledt af navnet på det københavnske hotel.

Wessel og Vett satsede fra starten på postordresalg, som de var pionerer for i Danmark. Virksomheden lejede mere og mere af hotellet. I 1889 købte de naboejendommen Hambros Gård, der fra 1813 havde været ejet af hofråd og bankier Joseph Hambro (1780-1848). Året efter blev selve det gamle palæ købt.

Den store sal i Magasin du Nord ved åbningen i 1896. Illustration: Illustreret Tidende.

Juleudsmykning i Magasin du Nord store hal i 1926. Foto: København Museum.

1893-94 blev palæet og Hambros Gård revet ned, og den nuværende bygning opførtes i fransk nyrenæssancestil ved arkitekterne Henri Glæsel (1853-1921) og Albert Jensen (1847-1913).

Murermester på byggeriet af Magasin du Nord var Olaus Mynster (1858-1923). Som et nostalgisk kuriosum står der med guldbogstaver på facaden ‘Hotel du Nord’ – et minde om fortidens adelspalæ og hoteldrift.

Magasin du Nord er pyntet i anledning af 100-års jubilæet i 1968. Foto: København Museum

Magasin du Nord som det ser ud i dag. Foto: Shutterstock

Magasin du Nord fik sin første rulletrapper i 1952, i forbindelse med en ombygning, hvor den store hal forvandt. Der fandtes allerede rulletrapper andre i stormagasiner, men Magasin fik stor pressedækning på sine rulletrapper.

Går man en tur i solen på Kongens Nytorv, og kigger op af Magasins stilfuldt nyrenoverede facade, står der med smukke antikvariske guld-bogstaver Hotel du Nord over indgangen. Det står endda i samme frise som firmanavnet Wessel og Vett.

Allan Mylius Thomsen er suppleant til Borgerrepræsentationen for Enhedslisten i Københavns Kommune. Han er desuden forfatter til flere bøger og byhistoriker. Han har senest udgivet bogen ‘Byen der forsvandt’ om København i gamle dage.

Hot Pot Republic fejrer kinesisk nytår i Borgergade