Foto: Shutterstock

Onsdag aften parkerede sygeplejerske Tina Leth Hansen sin bil på Onkel Dannys Plads på Vesterbro, som hun plejer. Men pludselig opdagede hun en sammenkrøbet skikkelse i forlygternes skær og måtte handle lynhurtigt.

Onsdag aften fik 37-årige Tina Leth Hansen noget af et chok, da forlygterne fra hendes bil lyste på en mand, der var klædt i sort tøj fra top til tå.

– Jeg stillede bilen ved Onkel Dannys Plads klokken 18, hvor vores kontor ligger, da jeg fik øje på en skikkelse, der var faldet helt sammen på en bænk.

På en nærliggende café var der ingen af gæsterne, der havde spottet, at manden var i nød, og det var kun et tilfælde, at lyskeglen fra Tina Leth Hansens bil ramte manden. Det blev hans redning.

– Jeg tænkte, ‘det ser da mærkeligt ud’. Jeg spurgte, om han var okay, men han svarede ikke. Jeg ruskede hårdt og råbte ham ind i ansigtet, men han svarede stadig ikke. Han var helt bevidstløs. Jeg råbte efter hjælp, og en dame kom over og ringede 112, siger Tina Leth Hansen til KBH.dk.

Kvinden ringede efter en ambulance og gav røret til Tina Leth Hansen, der som uddannet sygeplejerske straks forsøgte at genoplive manden.

Han begyndte lidt efter at kaste op, og Tina Leth Hansen så til sin store forfærdelse, at der var blod i hans opkast. Så var det, hun kom i tanke om indholdet i hendes taske.

– Så tager jeg modgiften frem og spørger ham, om jeg må give ham det i næsen. Det virker meget hurtigt, og han kigger op på mig, som om, at han ikke rigtig ved, hvor han er. Han vågner mere op, og kommer til sig selv, og vi taler til ham og forklarer ham, hvem vi er, siger Tina Leth Hansen.

Tina Leth Hansen arbejder til dagligt i organisationen Antidote, der er en non-profit organisation på Vesterbro, som hjælper med at sprede budskabet om overdoser hos stofmisbrugere. Hun underviser borgere og fagfolk i at håndtere stofmisbrugere, som har taget en overdosis og har brug for hurtig hjælp.

Den særlige modgift, som hun havde i tasken, er et middel, der med det samme kan afhjælpe de livsfarlige effekter ved en overdosis af hårde stoffer. Som sundhedsfaglig koordinator i Antidote ønsker hun, at flere københavnere kan træde til, hvis de spotter en person, som har taget en overdosis.

– Der mangler mere viden på det her område, og vores mål er at sikre, at alle kan hjælpe. Der er mange, der ikke tør at gøre noget, fordi at de er bange for at gøre noget forkert, men man kan altid spørge, om folk er okay eller ringe til en ambulance, siger Tina Leth Hansen til KBH.dk.

Modgift kan redde liv
At stofmisbrugere dør som følge af overdoser er ikke et problem, der kun findes på Vesterbro.

Ifølge tal fra Landsforeningen for Væresteder, var der faktisk færre narkomaner på Vesterbro, der døde af en overdosis, sammenlignet med andre dele af København i 2012. Ud af knap 4.000 registerede stofmisbrugere i København var der faktisk kun to dødsfald på Vesterbro i 2012, mens ni stofmisbrugere døde i Sydhavnen og Amager i samme år.

Det skyldes blandt andet muligheden for at tage stoffer i sikre fixerum på Vesterbro, men Tina Leth Hansen mener, at endnu flere stofmisbrugere kan undgå at dø af en overdosis over hele København, hvis flere borgere og fagfolk får den rette viden om mulighederne på området.

Ved at melde sig til et gratis kursus hos Antidote kan man lære førstehjælp og selv få fingrene i et sæt med modgift, som man lærer at benytte, hvis man mistænker at en person er ved at dø af en overdosis.

– Modgiften er harmløs og virker ved at blokere stoffernes effekt i hjernen. Så har man ikke taget stoffer, så sker der ikke noget ved at få sprøjtet modgiften ind i kroppen, siger Tina Leth Hansen.

Hun fortæller, at mange sæt allerede er i brug og bliver benyttet.

– Hver gang vi deler fem sæt ud, så bliver der brugt ét sæt, og al forskning viser, at færre mennesker dør, når disse sæt deles ud.

– Vi ser gerne, at man giver dette kursus i fængsler eller ved indlæggelser og behandlinger, så flere misbrugere undgår at dø af en overdosis. Det handler for os ikke om at tage kampen mod stofferne, men i stedet at sikre, at folk ikke dør, siger Tine Leth Andersen. 

Se Tina Leth Hansen fortælle om sin oplevelse onsdag aften i videoen herunder.

Bekymrede venner slog alarm: Politiet tog hjem til par på Amager og gjorde ufatteligt fund