Københavns Kommune vil opføre et nyt offentligt gartneri for knap fem millioner kroner.

Københavns Kommune har planer om at opføre et nyt million-gartneri i Valbyparken i København. Selvstændig gartner Claus Christensen raser over beslutningen.

Det kommer til at koste 4,7 millioner skattekroner at bygge og derefter 2,6 millioner i årlige driftsomkostninger.

Københavns Kommune kalder opførelsen af det nye gartneri i Valby for ‘smarte investeringer i kernevelfærd’, men spørger man Claus Christensen, der er selvstændig gartner i Bjæverskov, så er der ikke noget smart ved planerne.

Det skriver Børsen.

– Det er jo fuldstændig forrykt, at man vil bruge så mange millioner på at opføre og drive et kommunalt gartneri. Jeg kan levere den type blomster, man efterspørger, til det halve eller til en tredjedel af den pris, som København betaler. Så det er helt ude i skoven i forhold til, hvad de kan købe dem til hos mig, siger Claus Christensen til avisen.

Det nye gartneri indgår ifølge Børsen i Københavns Kommunes budget for 2018 og skal erstatte kommunens nuværende gartneri i Hvidovre, der ikke er lige så moderne som det, kommunen vil opføre i Valbyparken.

På det nye gartneri skal der produceres 100.000 økologiske blomster til kommunen, og ifølge sagsfremstillingen, som er sendt til Teknik- og Miljøforvaltningen, vil gartneriets produkter have en kvalitet, som er svær at opnå hos private levenrandører. Men den forklaringen holder ikke ifølge Claus Christensen. Han leverer allerede blomster til en kommune:

– Det er også helt ude i skoven. Det er set mange andre steder, at kommunerne faktisk får bedre planter, når de køber dem af private leverandører, så den påstand giver jeg ikke meget for, og vil de have økologiske planter, så kan de selvfølgelig få det, siger han til Børsen.

Sekretariatschef i Dansk Gartneri Torben Lippert bakker op og siger, at det ikke er et problem for private gartnerier at levere den kvalitet, som kommunen efterspørger. Han er usikker på, at planteproduktion overhovedet er en kommunal opgave.

Men teknik- og miljøborgmester Morten Kabell afviser kritikken. Han påpeger at kommunen allerede køber private planter og blomster:

– Desværre er planter i København udsat for lidt af hvert. Blandt andet forsøger mange at hive planterne op enten som hærværk eller for at stjæle dem. I vores eget gartneri hærder vi derfor planterne og gør dem mere robuste, forklarer han til Børsen.

Han tilføjer, at det vil være værd at overveje at sende opgaven i privat udbud, hvis der findes en producent, som mener, at de kan ‘levere 40-45.000 robuste planter i et sortiment på op imod 200 sorter til vores tre årlige produktionssæsoner, påtage sig de mange andre driftsopgaver, gartnerne står for, og så oven i købet gøre det meget billigere’.

Ifølge Københavns Kommune er der desuden andre argumenter for opførelsen af det omkostningstunge gartneri end robusthed og økologi. Det handler også om at muliggøre et samarbejde med Glad Fonden om uddannelse af handicappede, som kan få lov til at arbejde i gartneriet i Valbyparken.

Derudover vil det økologiske og skattebetalte gartneri blive ‘en del af byens liv’.

Monika købte fødselsdagskage til 300 kroner hos Lagkagehuset: ‘Det var så pinligt’