De hjemløse har brug for solidt vintertøj, når vinteren tager fat om kort tid. Foto: Metter Kramer

Der bliver en iskold vinter. Varmestuer og herberger får ekstra travlt i år, og de hjemløse har brug for varme jakker og solide støvler til at modstå vind og vejr.

Det bliver den koldeste vinter i fem år, viser prognoser fra Danmarks Meteorologiske Institut.

Når sne, slud og nattefrost bider københavnerne i kinderne den kommende tid, vil det især blive mærket af de hjemløse, som tilbringer det meste af deres tid udendørs. Derfor er det altafgørende, at de kan opsøge læ og varme måltider og er klædt godt på til at modstå kulden. 

Hus Forbi har i den anledning startet en national indsamling, som skal sikre, at deres sælgere bliver iført kvalitetsovertøj og bastante støvler, som holder krop og fødder lune i minusgrader og sjap. 

– Det er vigtigt, fordi vi gerne vil kunne tilbyde vores sælgere noget godt og varmt kvalitetstøj, som de kan bruge, når de står på gader og stræder i mange timer, som de jo gør hver dag, fortæller Stinne Otte, som arbejder med digital kommunikation hos hjemløsebladet Hus Forbi.

Hun forklarer, at det er blevet en tradition, at de hjemløse får udleveret varmt overtøj og støvler hvert efterår, og at det efterhånden er en vigtig begivenhed for sælgerne.

Både fordi det rent praktisk sikrer, at de kan holde varmen i den mørke vinter, men også fordi det giver dem noget at glæde sig til. 

– Det holder dem varme, men det er også noget, der skaber fællesskab. De spørger ind til det, længe før tøjet bliver udleveret, fordi de glæder sig så meget, og fordi det er en flot ting at få. Når man ikke er vant til at få noget nyt, så bliver man superglad for at få nogle lækre støvler og en jakke af god kvalitet, siger Stinne Otte til KBH.dk.

Når alle Hus Forbi-sælgerne får det samme vinterovertøj udleveret, skaber det identitet og fællesskab sælgerne imellem.

– Vi vil gerne give sælgeren en uniform. De skal have det samme tøj allesammen, da det er med til at skabe denne her fællesskabsfølelse og identitet som Hus Forbi-sælger, som betyder meget for dem. Det hjælper også til at sikre lighed landet over, så donationerne ikke kun går til de hjemløse i store byer. 

Af samme grund tager Hus Forbi ikke imod varmt tøj, tæpper og vinterstøvler, selvom mange danskere ønsker at donere deres brugte sager. Sælgerne skal have ens kvalitetsuniformer. Men man kan selvfølgelig aflevere sit aflagte tøj andre steder:

– Vi henviser til varmestuer og herberger, hvor der er brug for det, hvis man gerne vil af med donationer som tæpper, hundemad, tøj og lignende, siger Stinne Otte fra Hus Forbi.

Hun fortæller, at den kommende hårde vinter betyder, at herberger og varmestuer vil være fyldte, og at folk kommer til at stå i kø udenfor, fordi der ikke er plads til alle. Derfor er der kæmpe behov for frivillige ildsjæle, som hjælper med at tilbyde varme og mad til så mange hjemløse som muligt. 

– Forskellen fra sommeren er især, at man ikke bare kan hænge ud i parker og på gadehjørner. De hjemløse søger meget ind på varmestuerne og herbergerne. De udvikler nogle overlevelsesteknikker. Det er forskelligt fra person til person, om det er spiritus, eller hvad det er, der får dem til at overleve fra dag til dag.

Vil du støtte indsamlingen til vintertøj og støvler til de hjemløse? 

Du kan lave en valgfri indbetaling på konto 5324 0243524 eller overføre via MobilePay på telefon 52409069. Du kan også sende en sms til 1414 med teksten ‘HJEMLØS’ for at støtte med 20 kroner eller ‘HJEMLØS 50’ for at støtte med 50 kroner.

Vildt tilbud: Giv 200 kroner til de hjemløse og få et minicruise til Oslo