Selvom vi alle anerkender hvepse og biers betydning for vores biodiversitet og at de er nødvendige for at vores frugttræer, planter og blomster bliver bestøvet, er vi knap så begejstret, når de vælger at flytte ind på vores grund eller i vores hus.

Sponsoreret artikel

Selvom hvepse ikke anses som et skadedyr som mus og rotter, kan det stadig være en ubehagelig oplevelse at have dem som gæster i stor stil.

Hvepse deles op i 2 overordnede grupper, hvepse og gedehamse. Begge tilhører hvepsefamilien, men der er forskel på deres opførsel. Det er gedehamsene, vi kender som de aggressive og som udgangspunkt er det dem der stikker. 

Sådan fjerner du et hvepsebo

At opdage at der er et hvepsebo på din grund eller nær dit hus er sjældent en god nyhed og er ofte grund til stor utryghed. Især tanken om at blive stukket er ubehagelig. Afhængig af hvor hvepsene har valgt at lave deres hvepsebo, er det nemt selv af fjerne et hvepsebo. Er det ikke muligt, anbefales det at benytte sig af professionel hjælp. 

Det første du skal undersøge, er størrelsen på hvepseboet. Jo før du opdager det, jo nemmere er det at fjerne selv. Et nyt hvepsebo er på størrelse med en valnød og indeholder kun få hvepse og kan ofte nemt fjernes med et haveredskab. Et lidt større hvepsebo, kan oftest fjernes med handsker og en plastikpose. 

Et gammelt uopdaget hvepsebo kan være så stort som en fodbold og vil ofte indeholde mange aggressive hvepse og selvom du selv har forsøgt at fjerne det, også med gift, kan det være nødvendigt at tilkalde professionelle som Anticimex til at fjerne boet.  

Hvornår er det det bedste tidspunkt at fjerne et hvepsebo på?

Lige som mennesker opholder hvepse sig ofte hjemme om aftenen og natten og det er her, det anbefales at fjerne boet. Samtidig gør den lavere temperatur ofte hvepsene mindre aggressive og mindre tilbøjelig til at stikke dig. 

Ved fjernelse af et hvepsebo bliver hvepsene selvfølgelig aggressive og det er derfor vigtigt at benytte den rette beskyttelse, som tykke og gode arbejdshandsker, så du undgår at blive stukket. Et stik er i sig selv ikke farligt, med mindre du er allergisk, men kan være yderst smertefuldt, især hvis du får flere. Dette er årsagen til at professionelle ofte benytter sig af en speciel dragt, når de fjerner især store hvepseboer.

Forebyggelse af hvepsebo

Det er næsten umuligt at sikre sit hjem og grund for hvepsebo, men en af de bedste ting er at være opmærksom, især på de steder som haven, skure eller garager, som er oplagte steder for et bo. Især lofthjørner er et oplagt sted for et hvepsebo. Spær hjørnerne af med net og du har gjort meget for at forebygge, at du får et hvepsebo.