Foto: Shutterstock

Annoncørbetalt indhold

På et år er el-priserne steget voldsomt meget, og ingen ved hvor længe det fortsætter. Det kan være svært at få det hele til at hænge sammen, og for rigtig mange er fremtiden noget som skaber mange bekymringer. Men hvorfor er el egentligt så dyrt? Og hvad kan du selv gøre, for at holde din el-regning nede? Der findes en masse gode råd til det – så læs med her!

Hvorfor er el så dyrt?

Inden vi kommer med gode råd til at nedbringe el-regningen, så lad os lige dykke ned i hvorfor el egentligt er blevet så dyrt. De høje priser skyldes blandt andet krigen i Ukraine. Vesten og EU indførte nemlig, som straf for Ruslands invasion, en række sanktioner mod Rusland, hvilket resulterede i at Rusland, som modsvar, har skruet ned for forsyningen af gas til Europa. Derudover har der også været mindre gang i vindmøllerne i sommers på grund af mindre blæst, samtidig med at den høje varme samt tørke i dele af Europa også har ramt vandforsyningen til vandkraftværker. Prisen på el afhænger af udbud og efterspørgsel, og lige nu er udbuddet lille, mens efterspørgslen er rigtig stor – og derfor er prisen på el altså meget høj.

Hold din el-regning nede

Du kan frit vælge elselskab, også selvom du bor til leje. Du kan sammenligne de forskellige elselskabers priser på strøm på elpris.dk. Derudover kan du for eksempel spare penge ved at vaske tøj samt sætte opvaskemaskinen i gang, når el-priserne er billigst. Du kan også skifte dine pærer ud med LED-pærer for at spare nogle penge i det lange løb. Hvis du for eksempel har et gammelt køleskab, så kan du måske spare penge, ved faktisk at skifte det ud og købe et nyt i energiklasse A. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget strøm et gammelt eller et nyt køleskab bruger. Husk også at slukke for stikkontakten på apparater som tv, der står på standby, når du ikke bruger dem. Når du vasker tøj, kan du også spare vaske, ved at fylde vaskemaskinen helt op, og på den måde minimere vaske.

Få hjælp til at betale de høje el-regninger

Har du gjort hvad du kan, for at holde din el-regning nede, men står stadig med en stor el-regning, som der føles som umulig at betale? Så er det godt, at der findes andre muligheder for at få hjælp til at betale de høje el-regninger, samt få alting til at køre rundt. Du kan ansøge om at optage et hurtigt lån hos for eksempel KreditNU. Du kan låne op til 25.000 kroner med en debitorrente på 0% – og hvis din ansøgning godkendes, så tikker pengene ind på din konto kort tid efter. Så bliver det vidst ikke nemmere – bare husk at sørge for at du kan betale lånet tilbage, så du undgår en masse rykkergebyrer.