Hudkræft er en sygdom, der viser sig som en ondartet knude, der opstår i huden. Det kan også kendetegnes ved en skællende plet. Den vil ofte være voksende, og så kan den bløde og blive til sår, der ikke heler.
Der findes to typer hudkræft: basalcellekræft og pladecellekræft. Derudover betragtes modermærkekræft også under denne kategori, og denne er den mest aggressive af de tre. Derfor er det særligt vigtigt at få denne undersøgt og behandlet så hurtigt som muligt.
Hvor farligt er hudkræft?
Kræft er en sygdom, som mange frygter – og der kan være god grund til at frygte sygdommen, da der er mange forfærdelige konsekvenser. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at der er forskellige typer kræft, og de er ikke alle lige farlige.
En af de typer, der er relativt ufarlig, er basalcelle hudkræften. Den spreder sig nemlig ikke til andre dele af kroppen, som mange andre typer af kræft kan gøre. Dog kræver den behandling ligesom alle de andre typer kræft, idet du ellers risikerer, at den vokser ind i det underliggende væv. Hvis den gør det, så kan det både være ødelæggende for vævet, og det kan give store sår – og gerne så hurtigt som muligt, da behandlingen både er lettere, men også giver et mere tilfredsstillende resultat, hvis forløbet startes tidligt.
Basalcelle kræft er ikke den eneste form for denne type af kræft. Den anden type er pladecellekræft, og den er en smule mere farlig, idet den kan sprede sig til lymfeknuderne. Dog er det igen meget sjældent, og hvis det opdages hurtigt, er der gode muligheder for behandling.
Hvad skal du gøre, hvis du mistænker, at du har hudkræft?
Hvis du mistænker, at du har hudkræft, så er det vigtigt at få det undersøgt, så du kan komme i behandling så hurtigt som muligt. Det vil give dig de bedste forudsætninger for at komme igennem behandlingen på en tilfredsstillende måde, der også giver dig de bedste resultater rent kosmetisk.
Derfor er der heller ikke nogen grund til at vente indtil du føler dig sikker og nærmest bange for dig. Lægerne kan også bruges, hvis du blot har en mistanke og føler dig ukomfortabel i det. Så opsummeret – er du i det mindste i tvivl kontakt din læge.