Takket være en sygeplejerskes private initiativ, bliver patienter aldrig udskrevet fra Amager Hospital uden at være iført varmt tøj.
41-årige Maria Altschuler arbejder som socialsygeplejerske på Amager Hospital og har på eget initiativ startet en tøjindsamling blandt kolleger på hospistalet, så patienter aldrig oplever at blive udskrevet i vinterkulden uden at have varmt tøj, jakke og sko på.
Hun fortæller til KBH.dk, at det fine tiltag begyndte i det små for nogle år siden, fordi hun som sygeplejerske ofte oplevede, at patienter blev sendt hjem uden tøj og sko. Det er ikke alle, der har pårørende, som lige kan svinge forbi med et par bukser og støvler uden huller.
Initiativet har siden vist sig at være vældig populært og meget nødvendigt, og derfor har Maria Altschuler, som har boet på Amager hele sit liv, nu fået sit eget depotrum på Amager Hospial, som hun benytter sig af tre-fire gange om ugen, når det viser sig, at en patient mangler overtøj, sko eller en varm trøje i det kolde vejr.
Det er især hjemløse, udsatte borgere og patienter uden pårørende, der har brug for varme tøj, når de bliver udskrevet.
– De bliver meget overraskede og overvældede, når jeg giver dem et par varme sko eller en trøje. De spørger, om det virkelig er til dem, og om de skal komme tilbage med det. Jeg får tit en krammer, fordi de bliver så glade, siger Maria Altschuler til KBH.dk.
– Det er virkelig rart at kunne hjælpe dem, tilføjer hun.
Den 41-årige socialsygeplejerskes initiativ har spredt sig på Amager Hospital. Sygeplejersker, læger og portører fra andre afdelinger er flittige til at aflevere støvler, jakker og varmt tøj, som de alligevel ikke bruger mere.
Fordi flere og flere kolleger kommer med aflagt tøj, og fordi behovet samtidig er så stort, har Maria Altschuler altså fået sit eget lille lager på Amager Hospitals øverste etage, hvor der efterhånden er godt fyldt op med forskelligt tøj i mange størrelser. Hendes eget kontor blev pludselig for trangt.
– Jeg nævnte det bare for nogle kolleger, og pludselig spredte rygtet sig til andre afsnit, og nu er der et rigtig godt flow i det. Jeg får ret meget ind, og folk er virkelig søde til at hjælpe. Det er ting, som de måske alligevel ville komme i en tøjcointainer, men så er det nemt bare at tage det med på arbejde, fortæller hun.
– Det er så lidt, der skal til for at gøre en forskel, og det er bare rart at kunne sige til patienterne, at de ikke behøver forlade hospitalet uden at have rent, varmt tøj på. Ofte har deres gamle tøj ligget i en pose i flere dage, efter de kom ind via akutmodtagelsen, og det er ikke særlig lækkert at skulle tage det på.
Maria Altschuler har også lavet en aftale med hospitalets sengeredning, så de gemmer gamle dyner, der alligevel skulle være smidt ud. Hvis man sover på gaden, er en dyne en stor hjælp i denne tid.