Hvis det står til Anna Mee Allerslev, skal de muslimske friskole have tilknyttet en socialrådgiver. Men ministeren siger nej.
Medierne har på det seneste været fyldt med historier om mistænkelig religiøs undervisning og social kontrol på muslimske friskoler. Et flertal i Københavns Borgerrepræsentations tager nu konsekvensen og vil oprette et korps af skolesocialrådgivere, som skal opholde sig på skolerne for at styrke trivslen blandt eleverne og få øje på problemerne.
– Vi kan se, at der på de muslimske friskoler er en stor underrepræsentation af indberetninger om børn, der ikke trives. Men vi ved, at disse skolers sociale sammensætning er den samme som i nogle af de folkeskoler, der får megen hjælp fra kommunens side, så vi er bange for, at der på friskolerne er nogle elever, der lige nu ikke får den hjælp, de har brug for«, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev til Politiken.
Avisen fortæller, at det siden 2015 har været muligt for folkeskoler i hovedstaden at få tilknyttet en skolesocialrådgiver, og det er denne ordning, som et politisk flertal i kommunen nu vil rulle ud til også at gælde privat- og friskoler.
Allerslev har sendt et brev til socialminister Mai Mercado og undervisningsminister Merete Riisager i en opfordring til at ændre lovgivningen, så den også gælder de belastede fri- og privatskoler.
Men Riisager fortæller i et skriftligt svar til Politiken, at hun ikke har planer om at ændre friskoleloven i den retning, som borgmesteren foreslår. Hvis der er skoler, der ikke lever op til deres ansvar, har vi et velfungerende tilsyn.
– Det er helt afgørende, at problemer på visse muslimske friskoler ikke bruges som undskyldning for at underlægge alle friskoler et helt nyt lag af kommunalt tilsyn. Det kan ingen være tjent med. Allermindst de mange frie grundskoler, der gør det godt, netop fordi de ikke er sovset ind i kommunal regulering, siger undervisningsministeren.
I Dansk Friskoleforening ser hilser man forslaget velkomment, men formanden Peter Bendix tror ikke, at det er nødvendigt, da ledelsen og lærerne på de pågældende skoler i forvejen er optagede af børnenes trivsel og velbefindende.
Socialdemokraternees undervisningsordfører, Anette Lind, siger til avisen, at forslaget kan have en positiv effekt, hvis det indføres, da en socialrådgiver vil have en praksisnær tilgang til det enkelte barn.
Erhan Yildiz er skoleleder på den muslimske friskole, AHI International School, i Vanløse. Han er positiv over for forslaget: »Jeg tænker kun, det er god service, at friskoler nu får de samme muligheder som kommunens folkeskoler. Hos os tager vi trivsel meget seriøst«, siger han til Politiken.