Flere af de største internationale virksomheder som Google, Microsoft, Danfoss og senest IKEA ved Dybbølsbro i København har afskaffet kønsopdelte toiletter og erstattet dem med kønsneutrale. Og i løbet af året har toiletbølgen også ramt danske restauranter. Den stigende popularitet med kønsneutrale toiletter kræver dog helt nye spilleregler på toilettet, så hygiejnen ikke bliver forringet.
Sådan lyder opfordringen fra Maria Brix Balle, der er biolog og hygiejneekspert i hygiejnevirksomheden Initial.
”Der er nogle hygiejniske udfordringer ved kønsneutrale toiletter, da mænd har mulighed for at stå op og tisse, hvilket helt naturligt giver rekyl, og derfor spreder urin på brættet. Mange tager et stykke papir og tørrer brættet, men i stedet for at fjerne urinbakterierne fra brættet, bliver de spredt rundt på hele brættet. Det er problematisk, hvor brættet pludselig bliver en reel smittekilde.”
I stedet for at tørre brættet af for urin eller tisse stående er den bedste løsning ifølge Maria Brix Balle at benytte en decideret seat-cleaner, der indeholder bakteriedræbende middel.
Offentlige toiletter er ofte hygiejnesyndere, viser en undersøgelse fra Initial, der er foretaget blandt 1.001 danskere. 14 procent af respondenterne oplever ofte urin og fæces på brættet, mens 48 procent af respondenterne sjældent eller aldrig lukker toiletlåget, når de trækker ud, hvilket resulterer i, at godt en million dråber med bakterier hvirvles op og sætter sig på alt fra toiletbrættet til dørhåndtaget og armaturet.
De kønsneutrale toiletter vinder i stigende grad frem og kræver kun små tiltag og ændringer for danskerne at øge hygiejnen på toiletterne.