Kan du spotte det unikke fænomen? Foto: Shutterstock

Tirsdag aften blev København indhyllet i et imponerende lys fra et sjældent naturfænomen. DMI har offentliggjort et flot billede af byen fra luften, hvor man kan ane fænomenet i horisonten.

Københavnere, som bevægede sig rundt på gader og stræder eller nød mørket og stilheden fra deres altaner, kunne sent tirsdag aften gøre et smukt og usædvanligt syn på nattehimlen.

Omkring klokken 22.30 var der nordlys i København, som dansede over himlen med grønne og violette toner i mørket. 

Danmarks Meteorologiske Institut har i den forbindelse offentliggjort et billede af hovedstaden, som er taget fra luften, hvor man skimte farvespillet i baggrunden. 

 

DMI skriver i en pressemeddelelse, at nordlyset ikke var så stærkt denne gang, fordi månen lyste meget kraftigt tirsdag aften og dermed gav farverne fra naturfænomenet kamp til stregen.

Se billedet af København fra luften herunder. Billedet er taget omkring klokken 22.30 tirsdag aften med en almindelig mobil.

 

Hvis du gik glip af et glimt af nordlyset tirsdag aften, har Danmarks Meteorologiske Institut et par tip til, hvordan du kan opleve fænomenet næste gang:

– I Danmark ses nordlys normalt lavt i den nordlige horisont, oplyser DMI.

 

– Du skal altså finde et udsigtspunkt med frit og uforstyrret kig mod nord. Stedet skal være så mørkt som overhovedet muligt. Himlen skal helst også være rimelig fri for skyer. Dels tager de udsynet, dels tilbagekaster de ‘lysforurening’ fra jorden. Kraftigt nordlys kan dog ses gennem huller i skyerne, hvis stedet, du har valgt, er mørkt nok. De stærkeste oplevelser komme desuden typisk på måneløse nætter, hvor himlen er helt mørk.

 

DMI skriver desuden, at det er individuelt, hvordan farverne i nordlyset fremstår. 

– Der er stor forskel fra person til person på, hvor meget farve, hver enkelt kan se i nordlyset. Nogle ser det primært i sort-hvidt og ser kun farver i de allerstærkeste nordlys. Andre kan se farver i selv svage nordlys.

Hvad er nordlys?
Nordlys opstår efter et soludbrud, som er en slags eksplosion på solen, hvor stor mængder af den glødende sol-atmosfære undslipper og bliver til en sky af ophedet solgas. 

 

– Når en sådan sky har rejst de 150 millioner kilometer gennem rummet og rammer Jordens magnetfelt, sædvanligvis efter to-fire dage, kan vi få en magnetisk storm, og med stormen følger meget ofte nordlys, lyder den videnskabelige forklaring på naturfænomenet fra DMI.

– Forskellige stoffer i atmosfæren er ophav til forskellige farver nordlys. I højder fra 500 og ned til ca. 100 kilometer udsender ilt rødt lys. Fra 300 kilometer og ned til ca. 100 kilometer udsender ilt også grønligt lys. I højder omkring 100 kilometer er det kvælstof, som udsender violet, blåt og rødligt lys.

Det var det grønne og violette lys, som var synligt over København tirsdag aften.

Monika købte fødselsdagskage til 300 kroner hos Lagkagehuset: ‘Det var så pinligt’