En ny video viser hverdagen i fixerummet på Vesterbro. Foto: H17

En viral video, der er blevet set af flere tusinder viser hverdagen og virkeligheden i københavns centrale fixerum, når sygeplejersker hjælper udsatte misbrugere.

En nål går i armen, hvor de hårde stoffer blander sig med blodet, inden stemplet presses i bund.

Det ser voldsomt ud, men det er hverdag i H17, der er verdens største fixerum på i alt 1000 kvadratmeter og som ligger på Halmtorvet, centralt i København.

I en ny video kommer man helt tæt på de mange sygeplejersker og cirka 200 udsatte, der hver dag bruger de pæne og rene lokaler til at tage stoffer i.

 

Det er ikke for at udstille misbrugerne, men derimod for at inspirere flere sygeplejersker til at søge job og hjælpe de udsatte borgeres hverdag.

I videoen kommer man helt tæt på hverdagen med de udsatte borgere, der hver dag benytter sig af fixerummets tilbud. Foto: H17

 

– Man kan sige, at ideen med videoen er, at nå nogle flere sygeplejersker, da der er generel mangel på sygeplejersker indenfor udsatteområdet. Det er rigtig svært at rekruttere sygeplejersker, og tidligere har vi ikke fået så mange ansøgninger,  så vi har prøvet noget andet ved at lave den her video, siger Louise Runge Mortensen, der er leder af H17, til KBH.dk.

I fixerummet er der 20 rygekabiner og otte injektionsrum, hvor at borgere kan tage stoffer via kanyle. Alt sammen under sikre forhold, da der er sygeplejsker klar til at træde til, hvis nogle skulle få en overdosis eller på anden måde komme galt afsted.

 

Og i videoen ser man alle dele af arbejdet, og hvordan der lægges sølvpapir frem til de udsatte, der sidenhen bruger det til at ryge heroin med. Men det er vigtigt, at videoen forholder sig til det konkrete arbejde i fixerummet og virkeligheden, lyder det fra Louise Runge Mortensen:

 

– Alle de medvirkende har selvfølgelig givet samtykke og tilladelse til at blive filmet, for det er rigtig vigtigt, at vi gengiver det, så præcist som muligt. Mit arbejde handler jo også om, at afmystificere hvad et stofindtagelsesrum er. Det er ikke et mørkt og skummelt sted, men faktisk lyst og pænt og et rigtig rart sted, at være det meste af tiden, siger hun til KBH.dk.

Personalet sørger for rene kanyler og staniol, så mibrugerne ikke kommer galt afsted. Foto: H17

 

Foruden at videoen kan gøre flere sygeplejsker interesseret i arbejdet med de udsatte brugere, så håber Louise Runge Mortensen også at flere får et andet syn på de mennesker, der går gennem dørene ved H17.

Louise medvirker selv i videoen, da hun mener, at det er vigtigt, at afmystificere, hvad der foregår i fixerummet. Foto: H17

 

I de lyse lokaler er der plads til at være sammen for de udsatte og tage deres stoffer i fred. Foto: H17

 

– Folk tror, at det er en særlig type mennesker, der bruger vores lokaler, at de er junkier, narkomaner eller andre nedsættende ord. Her siger vi, at det bare er folk som alle andre, og de har ligeså meget ret til at have et sted, hvor der er nogle, der passer på dem og skaber trygge rammer, så det ikke sker på gaden i stedet, understreger Louise Runge Mortensen til KBH.dk.

 

Og videoen, der i skrivende stund er blevet set af over 7.600 borgere har faktisk hjulpet til at skaffe flere interessede sygeplejersker til jobbet.

 

H17 har fået flere ansøgninger end tidligere, og allerede fra i morgen skal der afholdes jobsamtaler, så der kan besættes i alt fem nye sygeplejersker til verdens største fixerum.

Se selv hele videoen her: 

Københavns Kommune til vuggestuer: Udvid antallet af børn på stuerne