Der er en masse, du som forældre kan gøre, for at sørge for at dit barn får en god start og hverdag i institutionen.
Det kan være skræmmende og hjerteskærende for nogle, at fremmede skal tage sig af ens barn, mens andre har det helt fint med det nye kapitel. Uanset hvordan du har det, ønsker du garanteret den bedste indkøring og hverdag i institutionen for dit barn.
Start roligt ud
Sørg for at have en rolig overgangsperiode, hvor i vænner jer til at være væk fra hinanden. Jo roligere i er, jo roligere vil jeres barn også være. Det er vigtigt at i viser barnet at det er okay at være væk fra hinanden.
I den første måneds tid hvor dit barn skal starte i vuggestue, er det en god idé at have korte dage. Dit barn skal lige bruge tid på at vænne sig til den nye hverdag i institutionen. Husk at gøre meget ud af gentagelser og rutiner, det vil hjælpe dit barn meget. Hvis dit barn skal i børnehave, så forbered ved at tage dit barn med hen og se børnehaven.
Afleveringsprocessen
Generelt siger man, at hvis du har en étårig, så gør afleveringsprocessen kort. Når dit barn når toårsalderen kan du godt blive lidt længere, og evt. hjælpe dit barn i gang med en leg.
Bliver dit barn ked af det og kan ikke give slip på dig, så giv dit barn et kæmpe kram, og gå med det samme. Der er ingen grund til at trække pinen ud, og lad i stedet pædagogen trøste barnet. Hvis dette fortsætter, så sørg for at du afleverer dit barn til den samme pædagog hver gang, da det skaber tryghed hos barnet.
Stol på pædagogerne
Hav tillid til pædagogerne, og være glad og positiv over alt det gode dit barn for ud af at gå i vuggestue eller børnehave.
Spørg altid en pædagog, hvordan dagen er gået og hvordan dit barn har haft det. På den måde sørger du for, at have en god kontakt til de mennesker, der passer på dit barn i løbet af dagen. Hvis du ønsker en mere dybdegående samtale om dit barns trivsel i institutionen, så spørg pædagogen hvornår det passer bedst.
Giv dit barn masser af tøj med og skriv navn på alt
Hav altid regntøj, gummistøvler, sutsko, trøje og flyverdragt eller overtræksbukser i dit barns garderobe. Hav også altid rigeligt med skiftetøj i garderoben.
Undgå at miste alt dette tøj med navnemærker i alt dit barns tøj, og gør hverdagen i institutionen lettere for dig selv, dit barn og især pædagogerne. Sørg for at der er plads til både at skrive navn og telefonnummer i navnemærket.
Du finder mange forskellige løsninger for at opmærke dit barns tøj, du kan fx vælge tøjklistermærker, strygemærker, navnestempel, tekstiltusch, osv.
Vælg desuden altid tøj, som dit barn trives i, når de skal i vuggestue eller børnehave. Vælg praktisk tøj, som dit barn kan bevæge sig i – og som passer til vejret! Hvis du er i tvivl, så læs med her og få tips til, hvordan du klæder dit barn på efter vejret.