Du behøver hverken være ejendomsspekulant, rigmand eller matador for at kunne leje din bolig ud til andre.
Sponsoreret indhold
Tværtimod er mange udlejere helt almindelige mennesker med helt almindelige jobs, der måske bare lejer en bolig ud, som de af forskellige årsager ikke selv bor i. Boligudlejning er så at sige blevet allemandseje – men det betyder ikke, at der ikke er love og regler, som skal overholdes.
For menigmand kan det imidlertid være svært at gennemskue lejeloven og dens mange facetter. Derfor har vi her samlet et par enkelte tips, som du kan støtte dig til, hvis du overveje at tage springet og blive boligudlejer.
Der skal være styr på lejekontrakten
Den første og største fejl, som mange nye udlejere begår, er, at de ikke får udarbejdet og underskrevet en gyldig lejekontrakt, inden depositummet skifter hænder og den nye lejer flytter ind. Det er dog alfa og omega, at der altid(!) foreligger en gyldig, underskrevet lejekontrakt, inden det kommer så vidt.
Hvis der ikke findes en lejekontrakt, falder din lejer nemlig ind under lejelovens almindelige regler. Det betyder blandt andet, at der ikke er nogen dato for lejemålets ophør og at din lejer derfor kan blive boende så længe de vil.
2-års reglen gælder ikke altid
Har du også hørt, at du altid kan komme af med din lejer igen, hvis du blot lejer din bolig ud til dem i mindre end 2 år? Det er desværre ikke sandt. Den såkaldte 2-års regel gælder nemlig kun, hvis du selv bor til leje i den pågældende bolig og ønsker at fremleje den til en anden.
Når du står som ejer af boligen, er der derimod ingen regel om, at du kan få lov til at flytte ind i den og vippe din lejer, ud når du vil, så længe vedkommende blot har boet der i mindre end 2 år. Hvis du har planer om at ville flytte ind i den pågældende bolig inden for en overskuelig fremtid, er det derfor værd at have i baghovedet inden du lejer den ud.
Tidsbegrænsning kræver gyldig grund
Mange udlejere tror fejlagtigt, at de kan sætte en tidsbegrænsning på lejemålet, så en lejer for eksempel forpligter sig til at flytte ud efter en på forhånd aftalt periode. Det er imidlertid endnu en lejemyte, der ikke holder stik. Du skal nemlig have en gyldig grund – for eksempel udstationering i et andet land – før tidsbegrænsningen står ved magt.
Hvis din lejer ikke ønsker at flytte, kan de vælge at hive dig i Boligretten, der så vurderer, om din begrundelse er god nok. Er den ikke det, kan din lejer frit blive boende