Vælger du at kværne dine kaffebønner selv, får du også den langt bedste aroma og de bedste smagsnuancer ud af selve bønnerne.
Sponsoreret indhold
Der findes altså rigtig gode grunde til at male dine egne bønner. Dog findes der mange forskellige måder, hvorpå man kan kværne dem på, og vil du gerne have det bedste ud af dine bønner, så du dermed kan få den bedst mulige kop kaffe, kan det være en rigtig god ide at gøre sig lidt erfaring med, hvordan bønnerne skal kværnes. Vil du gerne have svar på dette, kan du med fordel læse videre, hvor du får svar på alt du skal vide omkring den rette udnyttelse af dine kaffebønner, og hvordan du bør kværne dem.
Vælg en god kaffekværn
Først og fremmest er et godt sted at starte, at du har en god kaffekværn, når du skal kværne kaffebønner. En god kaffekværn skal kunne male kaffebønnerne ensartet. Det kan også være en god ide at vælge din kaffekværn alt efter hvilken bryggemetode, du ønsker at bruge. Du kan læse meget mere om bryggemetoder i næste afsnit. En anden god ting at overveje, når du vælger din kaffekværn er, at den er nem at gøre ren. Hvis du er glad for kaffe, ved du sikkert også at du kommer til at kværne og brygge mere end blot et par gange. Det er derfor en god ide at gøre det så nemt for dig selv som muligt ved at vælge en kværn, der er nem og enkel at gøre ren efter brug.
Hvilken bryggemetode bruger du?
Selve bryggemetoden, du vælger at benytte, har meget at sige i forhold til, hvordan du bør kværne dine kaffebønner. Alt efter, om du brygger filterkaffe, stempelkandekaffe eller espressokaffe, findes der grader for, hvor meget du bør male dine bønner. Det betyder altså, at bønnernes formaling er vigtig for den metode du bruger, når du brygger kaffe, så du sikrer dig, at du får allermest ud af smagen. Helt overordnet skal du tænke, at det gælder om at få så meget som muligt ud af kaffen på den tid, som vandet har kontakt med de malede bønner, når kaffen brygges.
Når du skal male dine bønner med fokus på bryggemetoden, er en god huskeregel, at stempelkaffen er grovest formalet. Herefter kommer filterkaffen og sidst men ikke mindst espressokaffen, som bør have den finest formalede kaffe. Grunden til dette er, at vandet løber langsomt gennem kaffen, når man brygger en espresso, hvorimod dette ikke er helt det samme tilfælde ved eksempelvis stempelkandekaffen.
Skal du lave stempelkandekaffe, bør du gå efter en grov formaling af bønnerne. Ved denne formaling skal kaffen føles som groft salt, der bruges til en saltkværn. Filterkaffe skal have en medium formaling og skal dermed føles kornet, men fint. Skal man sammenligne det med noget, skal det føles som fint sand eller bordsalt. Har du planer om at brygge kaffe på en espressomaskine, skal du sørge for, at bønnerne får en ekstra fin formaling, når de kværnes. Det skal føles mere fint end sukker, men ikke helt så fint som pulver.
Hvad sker der, hvis du ikke følger disse råd?
Hvis du ikke følger ovenstående råd om, hvordan kaffebønnerne bør kværnes i forhold til, hvilken bryggemetode du benytter, kan det ende med at give et uønsket resultat. Forestiller du dig eksempelvis, at du forsøger at bruge meget fintmalede bønner – der som regel bør bruges til en espressomaskine – i en filterkaffemaskine i stedet, vil kaffen højest sandsynlig ende med at blive ret bitter. Det skyldes at det tager længere tid for vandet at løbe igennem, og vandet har dermed – ved denne bryggemetode – været i kontakt med kaffen for længe. Resultatet af dette er, at der i processen er trukket uønskede smagsstoffer med, som altså kan være disse, der giver kaffen en meget bitter smag.
Prøv dig frem og find en god balance
Når det kommer til smagen af kaffe, er det meget individuelt, hvad den enkelte er til. Nogle er til meget milde smagsnuancer, mens andre foretrækker kaffen stærk og måske endda lidt bitter. Derfor handler det for dig om, at du kan finde frem til lige netop den balance, der tilfredsstiller dine smagsløg allerbedst. Dette er også et godt grundlag til, at du med fordel kan eksperimentere med formalingen af dine kaffebønner og dermed lege lidt med smagen og styrken.
Ønsker du eksempelvis en stærkere kaffe – uanset bryggemetoden – vil det være mængden af kaffe, du bør justere og ikke bruge andre typer af formalinger.
Sådan fjerner du kaffe fra dit tøj
Mange synes, at kaffe er en skøn nydelse, men måske har du allerede prøvet at spilde den udover dig selv og ned på dit fine, nye tøj fra Mads Nørgaard, du ellers var så glad for. Det er ikke så spændende, og desværre efterlader det en grim plet. Heldigvis er der et par ting, du kan gøre for at fjerne den igen, så dit tøj ikke tager skade.
Det allerbedste du kan gøre er at forsøge at vaske pletten væk med det samme uheldet sker. Har du opvaskemiddel i nærheden, kan du bruge lidt af det for bedre at fjerne pletten. Du kan også gnide sæben godt ind der, hvor pletten er, og derefter smide tøjet til vask.
Hvis pletten uheldigvis ikke er væk efter en tur i vaskemaskinen, kan du prøve at bruge glycerin. Glycerin er et godt middel, eftersom det kan opløse garvesyren i blandt andet kaffe, rødvin og te. Tilføj glycerin til pletten og lad det trække i omkring fem timer eller eventuelt natten over.