At være bilejer forpligter.
Sponsoreret indhold
Du skal ikke blot sørge for, at bilen bliver synet regelmæssigt, at der altid er brændstof i tanken, at der er tegnet en ansvarsforsikring som minimum, og at samtlige lygter på bilen virker, som de skal. Du skal også sørge for, at bilens øvrige dele er intakte og fuldt funktionelle.
Nye biler kræver som regel minimal vedligeholdelse, men anderledes ser det ud for ældre biler. Biler af ældre dato skal typisk repareres, serviceres og plejes mere hyppigt. Du skal bl.a. forvente at skulle reparere og / eller udskifte bilens batteri fra tid til anden.
I denne guide vil vi fortælle dig, hvilke symptomer på funktionsfejl på batteriet du skal være opmærksom på, og hvordan du udskifter bilens batteri, når uheldet er ude. Forvent også en introduktion til, hvordan du finder et egnet batteri til din bil, og hvor længe et bilbatteri typisk holder.
De typiske symptomer på funktionsfejl på et bilbatteri
Du ved, at din bil er udstyret med et batteri, og at dette batteri tjener flere vigtige formål. Det er bl.a. bilbatteriet, der skal sikre, at du kan starte din bil uden problemer hver gang. Alt dette er du helt sikkert klar over, men ved du også, hvilke symptomer der kan være på funktionsfejl på et bilbatteri? Ellers synes vi, at du skal læse videre.
Almindelige tegn på fejl på batteriet:
- Din bil vil ikke starte
- Der kan mærkes vibrationer i batteriet, når motoren er tændt
- Din bil er langsom om at starte
- Der er utætheder midt på batteriet eller ved polerne
- Der lyser en advarselslampe i dit betjeningspanel med relation til batteriet
- … og mange andre tegn!
Reparation og udskiftning af bilens batteri
Det er altid frustrerende, når bilen ikke fungerer, som den skal. Den frustrerende følelse opstår også, når bilens batteri pludseligt ikke virker optimalt længere. I nogle tilfælde er det muligt at reparere batteriet. Andre gange er en udskiftning den eneste løsning.
Reparation – Det første du skal undersøge er, om bilens nuværende batteri står til at redde ved hjælp af en mindre reparation. Nogle gange skal der ikke gøres andet end at rense polerne og stramme boltene. Hvis dette er tilstrækkeligt, så vil du hurtigt kunne fikse problemet. Er der dog sket en kortslutning, så vil en reparation ikke være muligt.
Udskiftning – Indser du, at det gamle bilbatteri ikke står til at redde, så er du nødt til at udskifte batteriet. Dette kan lyde kompliceret, men det er det faktisk ikke. Inden du går i gang med udskiftningen, bør du dog finde både beskyttelsesbriller og handsker frem. Derefter kan du gå i gang med selve udskiftningen ved at følge nedenstående guide:
- Afmontér det gamle bilbatteri ved først at fjerne kablet fra den negative pol og derefter kablet fra den positive pol
- Tag det gamle bilbatteri ud, og husk på, hvordan batteriet var monteret (tag evt. et billede)
- Find det nye batteri frem og montér det på samme måde som det gamle
- Sæt først det positive kabel på og derefter det negative
- Spænd efter og dobbelttjek, at alting er monteret korrekt
- Start din bil, og få svar på, om du er kommet i mål med udskiftningen (starter bilen problemfrit, så har du klaret opgaven)
Den typiske levetid for et bilbatteri
Levetiden for et bilbatteri kan variere rigtig meget fra batteri til batteri. Det kommer bl.a. an på, hvor meget du bruger din bil, hvordan klimaet er (kulde kan tage hårdt på batteriet), og hvor flittig du er til at vedligeholde og rense batteriet. Fra tid til anden kan det være en god idé at fjerne skidt og snavs fra batteriet.
Den gennemsnitlige levetid for et batteri ligger på omkring 4 år.
Sådan finder du et egnet batteri til din bil
Sidst, men absolut ikke mindst er det vigtigt, at du formår at finde et egnet batteri til din bil, når det gamle batteri skal skiftes ud. Det er nemlig alfa og omega, at batteriet passer til lige netop din bil.
For at finde det rette batteri skal du bl.a. tage højde for faktorer som køretøjets alder, motorstørrelse, drivmiddel, mængden af elektrisk udstyr og meget mere. Nyere køretøjer, der er spækket med elektrisk udstyr, kræver i særdeleshed stærke batterier.
Kilder:
https://www.bildeleshop.dk/starterbatteri
https://www.motormagasinet.dk/article/view/189489/sadan_vaelger_du_det_rette_autobatteri