På fredag kommer der for alvor lys på København, når Copenhagen Light Festival skruer op for byens lys.
En grøn laserstråle skærer sig gennem byen fra toppen af Nikolaj Kirke helt hen til Tivoli, og minder om en scene fra Star Wars.
Laserstrålen er præcis én kilometer lang, og vil lyse fra solnedgang og frem til midnat i hele februar måned.
For i den kommende tid bliver vintermørket brudt af den allerførste lysfestival, der skal sætte spot på samspillet mellem mørket og lyset over 40 steder i byen, når Copenhagen Light Festival slår dørene op på fredag.
Ballonskov på Islands Brygge
Foruden den kilometerlange laserstråle vil man på Islands Brygge kunne finde en komplet skov af 200 lysende balloner, mens Glyptoteket dækkes ind i et rødt svøbende lys og på Ørestaden vil man kunne se en her familie af lysende pontoner, der sirligt svømmer rundt i vandoverfladen ved Københavns Universitet.
Det er både danske og udenlandske kunstnere, der står bag de mange lysinstallationer i byrummet, blandt andet Olafur Elliasson, Nicoline Refsing, Jacob Kvist og mange flere, der hver især har lavet unikke værker, der skal stå i sammenspil med byens arkitektur.
En af kunsterne er Delphine Piault, der står bag ballonskoven på Islands Brygge, og kunsteren glæder sig til, at folk kan opleve de 200 oplyste og svævende balloner på Islands Brygge.
– Det er vigtigt for mig, at installationen og oplevelsen er tilgængelig for så mange som muligt. Alle skal have adgang til kunst og kultur, og derfor er det så fantastisk at bruge byrummet til netop dette. Her har alle mulighed for at kigge, opleve, fortolke og interagere med kunsten, uden at det kræver adgangsbillet og en planlagt tur på museum, fortæller Delphine Piault.
Og på Københavns Rådhus glæder kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å) sig over at, der i hele februar kommer mere lys i byen:
– Lys er liv og symbol på håb. Så det er bare med at komme ud ad døren i februar og opleve dansk lyskultur i det vintermørke København. Det kan give os alle nyt håb og nye perspektiver – både på byen og hinanden, siger han.
Det er Dansk Center for Lys, der står bag festivalen, og her mener man at Danmark faktisk har en masse at byde på, når det kommer til at lave god belysning – Danmark har faktisk et rigtig fint vækstlag inden for dette her område, siger Anne Bay, der er direktør i Dansk Center for Lys.
– Vi har for et par år siden fået en helt ny og attraktiv lysdesignuddannelse, som allerede nu har vundet en pris for sine resultater. Dansk fornemmelse for lys og det følsomme samspil mellem lys, mennesker og omgivelser er virkelig et fornemt udgangspunkt for både lyskunst og -design, siger hun.
Copenhagen Light Festival starter på fredag 2. februar og løber til og med 2. marts.
Gå amok i det sorte guf: Stor lakridsfestival kommer til Østerbro i marts