Der venter gratis varm kaffe og cykeltjek, når supercykelstierne vil forkæle cyklisterne. Foto: Supercykelstier

Det kan være hårdt at kaste sig op på jernhesten og hver dag cykle til og fra arbejde. Derfor vil Supercykelstierne forkæle cyklisterne med cykeltjek og kaffe – kvit og frit.

Otte af dem findes i dag, syv er ved at blive etableret og yderligere 13 er planlagt, og de har alle det enkle formål at forbinde byerne og kommunerne i Region Hovedstaden. 

Men på den i alt 167 kilometer lange asfalt, der blandt andet slanger sig fra København til Farum, Albertslund, Allerød, Ishøj, Værløse eller helt til Frederikssund er der ikke mange biler at spore.

– Supercykelstier er et forholdsvist nyt fænomen. Den første Supercykelsti, Albertslundruten, blev etableret i 2012. I foråret 2017 lancerede vi hele fem ruter af de nu otte Supercykelstier som danner et stinet i regionen.

– Supercykelstierne er til for cykelpendlere hele året rundt. For at synliggøre Supercykelstierne og sige tak til de cykelpendlere, som cykler på de nye ruter, har supercykelstisamarbejdet arrangeret i alt syv vinterevents, som vi har afholdt siden slutningen af januar på de fem nye ruter i flere kommuner, siger Diana Skyum, der er kommunikationsansvarlig hos Supercykelstier til KBH.dk.
 
Undersøgelser viser, at en stor del af cykelpendlerne vælger cyklen fra om vinteren. En del af grunden kan være, at cyklisterne er usikre på om stierne er sikre at køre på. På Supercykelstier er de 23 kommuner gået sammen om at sikre at stierne er ryddet og farbare hele året rundt.

Derfor kan cyklister i morgen eftermiddag blive tilbudt en varm kop kaffe, en snak med cykelplanlæggere og driftsfolk og mulighed for at få tjekket sin jernhest.

I morgen onsdag eftermiddag vil der stå folk klar ved Toftegårds Plads i Valby, hvor cyklisterne kan få en snak om stort og småt, og desuden vil der også bydes på en kop kaffe og et hurtigt cykeleftersyn, hvilket er et godt tilbud, som mange cyklister tager imod. 

Under pavillonen kan man give sin mening til kende om cykelstierne, få en lille sludder eller måske bare tanke lidt kaffe på vej hjem.  Foto: Supercykelstier

– Folk bliver nysgerrige og typisk stopper de op og spørger, hvad vi laver under vores pavillon. Her byder vi så på en snak om Supercykelstierne, en kop kakao eller en varm kop kaffe, og mulighed for et hurtigt cykeltjek, hvor cyklen kan blive strammet og smurt, så cyklen kører lidt bedre på vejen hjem, siger Diana Skyum til KBH.dk. 

Hvis cyklen kræver et større tilsyn bliver fejlene påpeget, så man ved hvad man skal bede om hos sin lokale cykelsmed. 

 – Folk er bare rigtig glade for disse events, hvor vi er ude og møde cyklisterne en til en. Mange kommer bare forbi til en snak og fortæller, hvor glade de er forSupercykelstierne. Og mange gange kan man også bare mødes over en kop kaffe og en snak. Det er generelt meget uforpligtende, men vi vil gerne vise, at vi er glade for cykelpendlerne, der trodser al slags vejr på cyklen og cykler året rundt, siger Diana Skyum til KBH.dk. 

Mange cyklister bliver nysgerrige, når der bydes på cykeltjek og gratis kaffe på turen hjem fra arbejde. Foto: Supercykelstier

Der er blevet afholdt syv arrangementer på fem nye cykelruter, hvor Foto: Supercykelstier

Tilbuddet er allerede blevet taget god imod på de første fem events, hvor flere hundrede cyklister har benyttet sig af en snak på vej hjem, hvad enten man kører på en gammel havelåge eller en toptunet racercykel.

– På Frederiksberg havde vi meget travlt, mens det var lidt mere roligt i Gladsaxe. Det er selvfølgelig meget forskelligt, hvor mange vi møder, afhængigt af om vi står på en cykelsti ved landevejen eller på en bygade. Men vi får meget værdifuld viden fra alle events. Eksempelvis fortæller en af trafikplanlæggerne  i Gladsaxe, at hun er blevet opmærksom på nogle ting, som bør forbedres på en af stierne efter en god snak med cyklisterne, siger Diana Skyum til KBH.dk.

Hun påpeger dog, at Supercykelstierne i den grad virker, og sikre, at flere mennesker springer i sadlen i stedet for bilen eller s-toget.

– Det er vigtigt for os, at kunne møde cyklisterne, der hvor de færdes, og samtidig sige tak til dem, der cykler længere end de her fem kilometer, som plejer at være smertegrænsen for mange cyklister. 

– På Farumruten, som er 20 km lang og forbinder Farum med København, har vi faktisk målt at cykelpendlerne i gennemsnit pendler 15 km hver vej på cykel. Sammenlignet er den gennemsnitlige pendlertur i s-togene 12 km. Cykeltrafikken på denne rute er i øvrigt steget med 61 procent på Farumruten efter det blev til en Supercykelsti, så vi er godt på vej på Supercykelstierne, siger Diana Skyum til KBH.dk. 

Hvis du selv vil have tjekket cyklen, så står folkene bag Supercykelstierne klar i morgen onsdag fra klokken 15 til klokken 17 på Toftegårds Plads i Valby. 

Hvad sker der: Cykeltjek og varm kakao til vinterens cyklister 
Hvor sker det: Toftegårds Plads, Valby
Hvornår sker det: Onsdag den 7. februar fra klokken 15 til 17. 

Busterminal lader vente på sig: ‘Forholdene i Ingerslevsgade er ikke en moderne storby værdig’