Skolebørn – især de mindste, der er nye i jobbet – har lettere ved at lære visuelt og taktilt, fordi deres hjerner på dette udviklingstrin er særligt modtagelige for konkrete og sanselige stimuli. Visuelle elementer som farver, former og billeder fanger deres opmærksomhed og gør abstrakte begreber som bogstaver og tal mere håndgribelige. Når børn samtidig får lov til at røre ved, forme eller pege, aktiveres flere sanser, hvilket styrker deres forståelse og hukommelse. Traditionel tavleundervisning, der hovedsageligt er auditiv og abstrakt, kan være sværere at følge, da det kræver mere moden kognitiv bearbejdning, som små børn endnu ikke har udviklet fuldt.

Med andre ord – væggene i de små skoleklasser er med god grund dækket til med fine, sjove og farverige læringsmaterialer af den visuelle slags. Dette lille trick kan du låne og tage med dig hjem. Nogle af de mest populære visuelle læringsmidler, du kan få fat på, er alfabet plakater med farver og illustrationer.

Lykken venter for enden af alfabetet

Alfabetplakaten er på mange måder som en reklame for sprogets grundlæggende byggeklodser. Den præsenterer bogstaverne med en nærmest hypnotisk gentagelse, som den hænger der på væggen i børneværelset. Formerne, lydene og rækkefølgen fra A til Å gentages og indprentes på nethinden, som var ABC et produkt, man ikke vidste, man behøvede. Ligesom reklamerne hvisker os i øret, at lykken ligger gemt i den nye bil, parfumen eller den sprøde skive brød, lover alfabetplakaten noget endnu mere grundlæggende. Og desuden noget, som faktisk – modsat hos de fleste annoncer – er sandt. Nemlig at en af hovedvejene til et godt liv går gennem bekendtskabet med det danske alfabet. Hvert bogstav er en lille billet til verden af viden og budskaber. Og så er den jo ikke til at overse som et visuelt kunstværk i sig selv – farverne og formen gør plakaten til et æstetisk anker i børneværelset, hvor læring bliver en del af rummets dekoration.

Den visuelle præsentation af bogstaverne i samspil med illustrationer gør læringsprocessen både intuitiv og engagerende for barnet. Hvert bogstav får liv gennem billeder, der relaterer til dets lyd og form – en abe ved siden af A’et, en blomst ved siden af B’et. Det skaber en konkret association mellem symbol og betydning, så barnet ikke blot ser et abstrakt tegn, men noget genkendeligt og meningsfyldt. Illustrationerne gør bogstaverne mere tilgængelige ved at bygge bro mellem det visuelle og det sproglige. Barnet bliver i stand til at forbinde lyd og billede med bogstavets form, hvilket styrker hukommelsen og gør læringen mere engagerende. Det bliver lidt sjovere at opdage sprogets hemmeligheder, hvor hvert bogstav rummer en lille historie.

Hygge og læring

Udover alfabetplakaten kan du dekorere med skønne posters, der viser talrækken, årstidernes kendetegn i børnehøjde, dyr på land og i vandet eller måske et hyggeligt verdenskort for de mindste. Det er blot nogle bud på de mange visuelle værktøjer, der kan vække nysgerrighed og på daglig basis eksponere børn for centrale emner som tal, natur, klima og geografi. Og vupti – pludselig har du skabt et hyggeligt og hjemligt læringsmiljø, som vil gøre enhver klasselærer stolt.