Foto: Shutterstock

Hundeejere skal være særlige opmærksomme på deres kæledyr her i efteråret, advarer flere dyrlæger. Særligt hundeejere i København og Nordsjælland er udsatte.

Har du taget et godt langt kig på din hund for nylig? 

Det er vigtigt, for i disse dage skal du være særlig opmærksom på, hvorvidt din hund ændrer adfærd, bliver mere træt eller begynder at hoste. 

Sådan lyder rådet fra flere dyrlæger i hovedstadsområdet, da efteråret byder på en særdeles smitsom parasit, der rammer hunde, skriver BT.

Der er tale om den særlige hjertelungeorm, som kan ramme hunde, hvis de slikker på neglene eller kommer i nærheden af afføring, fra andre hunde.

Smitter andre hunde

Hos smittede hunde spredes parasitten ved afføringen, hvor de smittede hunde spreder små larver, som andre ånde kan indtage og blive alvorligt syge af.  

Men selvom smitterisikoen er størst om foråret og sommeren, så kan symptomerne på sygdommen først ses langt tid senere og særligt i efteråret. 

– Vi ser de fleste tilfælde nu, og så topper det henover de næste par måneder. Man skal være særligt opmærksom på symptomer, der kommer fra luftvejene. De hyppigste symptomer er hoste, træthed og nedsat kondition.

– Hvis man ser blødning hvor som helst fra, så skal man reagere. Det er ved blødning, at hundene oftest dør, hvis det kommer så vidt, siger Jakob Willesen, der er lektor og dyrlæge på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet, til BT.

Sidste år behandlede Jacob Willesen og kollegaerne 30 hunde for parasitten.  

Men ifølge dyrlæge Christina Kronborg kan langt flere hunde kan være smittede i København og Nordsjælland.

– Hvis vi ser på højrisikoområderne som København har vi fundet, at op mod hver femte hund som viser symptomer, fx hoste, træthed, blødninger, neurologiske tegn eller sågar maveproblemer, kan have hjertelungeorm. 

– Men det er desværre ikke alle hunde, der viser symptomer, før de er alvorligt syge og i værste fald dør af det, siger dyrlæge Christina Kronborg. 

Er man i tvivl, så bør man tage sin hund med til dyrlægen, der hurtigt kan vurdere om din hund kræver yderligere behandling.